The Galley

The galley is the level immediately above the basement and provides the only entrance into the lighthouse. An outer and an inner door were present and a windbreak was built around the exterior door to keep cold air from blowing into the galley when the door was opened. It is not known when the windbreak was removed.

Galley

The galley, with sink and hand pump.

In the floor between in the outer and inner door is a hatch that, when removed, provides direct access to the basement. In the ceiling above the hatch is a large eyebolt, which allowed the keeper’s to attach a block-and-tackle to lower supplies into the basement, avoiding the precarious journey down the narrow, winding basement stairs.

The galley was the social center of the lighthouse where the keepers took their meals and relaxed during down time. It was modestly furnished with a table and chairs, a cupboard near the sink, a walk-in closet beneath the main stairs, a large cabinet topped with shelves, and some storage in the cabinet beneath the sink. Mounted on the counter next to the sink is the hand pump with which the keepers drew water from the cisterns in the basement for cooking, drinking, and cleaning.

Heat for cooking and warmth came from a coal stove. The brick walls are 24 inches thick at the base of the galley level and one can easily imagine the galley becoming quite hot when the coal stove was burning at it’s most efficient temperature. The galley was equipped with sash windows that could be opened for ventilation and they were probably the primary means of temperature control in both winter and summer. All of the sash windows were replaced with glass bricks for security when the lighthouse was automated. Above the coal stove was a vent that allowed heat from the stove to enter the head keepers’ quarters above, but that vent was later sealed off and the head keepers’ quarters provided with its own coal stove.

Cabinet is hoisted.

The cabinet base is hoisted up to the main gallery.

In 2013, the Trust commissioned a craftsman in Scarborough, Maine, to build a recreation of the cabinet and shelves that used to be in the galley. The original was removed by the US Coast Guard to provide for the underwater electrical cable to enter the lighthouse. The cabinet was moved to the lighthouse in two pieces by boat, hoisted up onto the main gallery, and reassembled. It is a welcomed addition to the galley.

Recreated cabinet.